Waarom uw tanden laten bleken?


Waarom zou u eigenlijk uw tanden laten bleken? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn namelijk talloze antwoorden. Iedereen heeft een eigen reden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u uw tanden nooit goed hebt onderhouden. De tanden staan schots en scheef. U vindt dat het nu echt eens tijd is voor een mooie kleur. Het kan ook zijn dat u een mooi gebit wilt hebben. Misschien bent u wel heel erg onzeker over uzelf en schaamt u zich. Het is natuurlijk ook mogelijk dat u een andere reden hebt om uw tanden te bleken. Mensen kunnen dus allerlei motivaties hebben om de tanden te bleken.

 

De brandende vraag


Het kan zijn dat u de brandende vraag hebt waarom u uw tanden moet laten bleken. Immers zijn er zowel voordelen als nadelen aan het bleken van tanden. Het kan zijn dat u een beetje bang bent voor de nadelen. Daarom is het wellicht goed om eens te kijken naar de voordelen. Het is mogelijk dat er in uw gebit gelijkmatige geringe verkleuringen voorkomen. Als de tanden dan eenmaal zijn gebleekt, dan kan de tandkleur sterk worden verbeterd. Dit is het voordeel omdat er dan helemaal niet aan de tanden zelf hoeft te worden gesleept, maar dit dus met de behandeling van het laten bleken wordt gedaan. Dit scheelt dus erg veel aan toekomstige behandelingen. Natuurlijk is dit dan ook veel positiever voor uw portemonnee.

 

Nog een ander voordeel


De bovengenoemde reden is niet het enige voordeel. Er is nog een voordeel. Dit voordeel is wellicht ook meteen het antwoord op de vraag waarom u uw tanden kunt laten bleken. Er bestaat een kans dat u een dode tand in uw gebit hebt. Omdat de tand dood is, gaat hij vanzelf verkleuren. Daarom is een aanvullende behandeling bij elke praktijk mogelijk. Behandeling is dan alleen voor die dode tand. De tand wordt dan behandeld met een porseleinen of kunststof schildje. Hierdoor voorkomt u dat de dode tand nog verder verkleurt. U hoeft dus niet bang te zijn voor een lelijke verkleuring of een te groot kleurverschil.

hoe-wit-krijg-je-je-tanden.jpg

En de nadelen


Het is vanzelfsprekend dat er ook nadelen zijn aan het bleken van uw tanden. Omdat er ook nadelen zijn is het verstandig dat u hier goed bij stil staat. Het gaat hier meer om nadelige effecten die gevolgen kunnen hebben na een behandeling in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan tandvlees dat is mee gebleekt. Het tandvlees kan reageren op de waterstofperoxiden. Dit kan vervelend aanvoelen en voor een tijdje voor irritaties zorgen.

 

Het bleekmateriaal


Er werd al eerder vermeld hoe de peroxiden en waterstofperoxiden werken die worden gebruikt voor het bleken van uw tanden. Een ander nadeel is dat u misschien een zilveren vulling hebt in uw gebit of tand. Dit wordt ook wel een amalgaam genoemd. Het kan dat het bleekmateriaal op de zilveren vulling terecht komt.

tanden-bleken-2.jpg

Kwikafgifte


Als dit gebeurt, dan is de kans groot dat er na de behandeling kwikafgifte op gaat treden. Dit komt omdat er in sommige vullingen nog wat kwik zit verwerkt. Kwikafgifte kan ook ontstaan door bijvoorbeeld knarsetanden. Er is nog een ander nadeel. Er wordt natuurlijk ook bleekmiddel gebruikt bij het bleken van uw tanden. Het bleekmiddel kan ook het tandbeen bereiken. Dit wordt ook wel dentine genoemd. Dit alles gebeurt onder de glazuurkap van de tanden.

 

Door dit materiaal en de aanraking ervan is de kans aanwezig dat de wortel in de tand zich vanzelf oplost. Er zijn dus zeker nadelige effecten aanwezig bij het bleken van de tanden. Omdat het gebit bestaat uit allerlei adertjes, kunnen deze nadelen dus optreden. Ondanks dat is het natuurlijk een prachtig gezicht: stralend witte tanden en een mooi gebit. Dit is iets waar veel mensen van dromen. En dat is natuurlijk logisch. Wie wilt er nu geen mooie witte glimlach hebben?