Twee typen van tandvlekken

Het ziet er niet echt fraai uit als u vlekken op uw tanden hebt. Mensen vinden het niet mooi en schamen zich er vaak voor. Ze zijn dan bang dat anderen het lelijk vinden of ze zelfs gaan uitschelden. Iedereen wilt natuurlijk een spierwit maar dan ook spierwit gebit zonder oneffenheden. Helaas komt het maar weinig voor dat mensen echt geen vlekken op hun gebit hebben.


Vlekken zijn zelfs heel normaal. In de meeste gevallen hebben mannen hier meer last van dan vrouwen. De vlekken op de tanden zeggen ook helemaal niets over de gezondheid van uw gebit. Waarom zijn deze vlekjes er dan wel? En waarom gaat de ene vlek gemakkelijker weg dan anderen? Waar worden de vlekken door veroorzaakt? En de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kun je de vlekken tegenhouden?

Welke twee typen tandvlekken zijn er?

Er zijn twee typen tandvlekken. Er zijn ook talloze oorzaken voor deze vlekken. De eerste en tevens bekendste oorzaak is extrinsieke vlekken. Dit kun je ook vlekken op het oppervlak noemen. Er zijn ook intrinsieke vlekken. Deze worden veroorzaakt door stoffen die in het glazuur en dentine zijn gedrongen. Daar brengen ze vervolgens schade aan. De tandvlekken moeten vervolgens langer worden behandeld en kan niet altijd geheel worden verwijderd. Vlekken voorkomen is gemakkelijk. Dit is heel erg simpel, namelijk goede mondhygiëne. Dat is het wondermiddel waarmee u de vlekken kunt voorkomen.

Extrinsieke vlekken worden veroorzaakt door:

  • Slechte mondhygiëne: hierdoor ontstaat een gele plaque op de tanden waardoor de tand er geel en vies uitkomt te zien.
  • Bepaalde voedingsmiddelen: de zo bekende Coca Cola is hier een voorbeeld van. Ook koffie moet niet onderschat worden. Andere voedingsmiddelen die extrinsieke vlekken veroorzaken zijn thee, rode wijn en kerrie. Veel mensen weten niet dat ook onze bekende gefrituurde snacks hierbij horen. Denk bijvoorbeeld aan de frikadel of kroket.
  • IJzertabletten: Sommige mensen slikken veel ijzertabletten. Zij kunnen niet zonder deze tabletjes. De ijzertabletten laten wel sporen achter en deze kunnen vlekken op de tanden veroorzaken.
  • Sommige antibiotica: dit zorgt voor echt donkere vlekken. Deze vlekken zijn doorgaans duidelijk zichtbaar.
  • Roken: het is natuurlijk een slechte gewoonte om te roken. Mensen zijn zich er niet van bewust dat ook roken voor vieze vlekken op de tanden kan zorgen.

Intrinsieke vlekken worden veroorzaakt door:

  • Fluoride van tandpasta en fluoride druppel: als u hier gebruik van maakt kunnen er niet alleen witte vlekken ontstaan, zoals veel mensen denken. Het kan ook voor lelijke bruine vlekken op uw tanden zorgen.
  • Sommige antibiotica: naast extrinsieke vlekken worden er ook intrinsieke vlekken veroorzaakt door verschillende soorten antibiotica. Antibiotica vlekken zijn erg lastig te verwijderen. Toch kunnen de vlekken tot een aanvaardbaar minimum worden verwijderd.
  • Roken: Zoals gezegd zorgt roken voor extrinsieke vlekken. Echter zorgt roken ook voor veel intrinsieke vlekken. Deze vlekken zijn heel erg lastig te verwijderen. Roken is dus echt een heel slechte gewoonte en doet niet veel goeds voor uw gebit.
onderhoud-je-glimlach.jpg

Vlekken bij een tandbleek behandeling

Vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd, zodat uw gebit er weer aanvaardbaar uitziet. Nu is het volgens Whiteshine zo dat er toch eventuele oneffenheden na het bleekproces zichtbaarder kunnen worden. Dit zijn dan intrinsieke vlekken die echt in de tand zitten. Zorg daarom altijd dat u goed geadviseerd wordt als u uw tanden wilt laten bleken. Ga ook altijd langs bij meerdere bedrijven.

Bij sommige praktijken heeft men namelijk een heel vlotte babbel, maar er klopt niet veel van de beloftes. Het is natuurlijk zonde als u veel geld besteed aan het verbeteren van uw gebit, als dit weinig tot niets oplevert. Vergelijk daarom altijd meerdere praktijkruimtes. Eventueel kunt u ook bekijken wat anderen te zeggen hebben over de praktijk en de behandeling. Op internet kunt u vaak al genoeg meningen en ervaringen vinden.