Oorzaken van tandvlekken


Ieder mens heeft een gebit met tweeëndertig tanden. Zoals al vaker is gezegd, heeft het gebit veel te voorduren. Uw gebit moet namelijk erg lang meegaan. Op jonge leeftijd verliezen we onze melktanden en daarna moet u jarenlang met uw gebit doen. Er kunnen dus langzaam vlekken ontstaan op de tanden. Deze vlekken worden ook wel tandvlekken genoemd. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van deze tandvlekken? Hoe krijgt u tandvlekken? Nog belangrijker is natuurlijk: hoe voorkomt u deze vervelende vlekken?

 

Uw tandkleur


Tandvlekken is een gemakkelijke term, maar er zijn uiteraard ook veel medische termen. Dit zijn tandvlakken of bevlekte, gele tanden. Het is belangrijk dat u weet wanneer uw tanden echte vlekken hebben of wanneer er sprake is van tandvlekken. Tanden hebben namelijk van oorsprong geen spierwitte kleur. Ze zijn uiteraard ook niet pikzwart. De kans is dus aanwezig dat uw tanden in ieder geval iets geler zijn dan andere tanden. Dit kan heel erg normaal zijn. Deze kleur heeft u gewoon, zelfs als u uw gebit goed poetst en op uw mondhygiëne let. Deze kleur is dus een aangeboren kleur. Hier kunt u niets aan veranderen.

 

Uw natuurlijke tandkleur


Niet alle tanden zijn dus helder wit. Een natuurlijke tandkleur kunnen wij dus niet bepalen. Zelf kunt u natuurlijk wel een inschatting maken van de kleur van uw tanden. Poetst u elke dag goed en lang genoeg? Eet u ook gezond? Dat zijn simpele vragen die u gemakkelijk kunt beantwoorden. Het geeft een goed beeld van de echte kleur die uw tanden hebben. Het is natuurlijk mogelijk dat uw tanden echt heel erg veel van kleur verschillen. Het kan zijn dat u dan toch te maken hebt met tandvlekken of gele, bevlekte tanden. Wat zijn nu eigenlijk precies de oorzaken van deze gele tandvlekken?

tanden-bleken-1.jpg

Oorzaken in het gebit


Er zijn eigenlijk twee categorieën. In elke categorie passen een aantal oorzaken en deze oorzaken zijn weer onder verdeeld in verschillende groepen. De eerste categorie zijn de oorzaken in het gebit. Dit is natuurlijk allereerst de kwaliteit van uw gebit. Dit ligt aan het onderhoud van uw gebit zelf. Poetst u elke dag uw tanden? Flost u netjes? Bezoekt u regelmatig een tandarts? Sommige mensen hebben in ieder geval een heel sterk gebit en zij hebben veel minder last van tandvlekken.

 

Anderen hebben hier veel sneller last van, omdat het gebit van mindere kwaliteit is. Verder kan het voedsel ook een oorzaak zijn. Kijk daarom echt eens goed naar uw eetgedrag. Hebt u een regelmatig eetpatroon? Krijgt u genoeg vitaminen binnen en genoeg fruit bijvoorbeeld? En nog belangrijker: gaat er ook gezond drinken naar binnen, dus niet alleen maar cola of alcohol? Iemand die alleen maar water drinkt zal waarschijnlijk minder tandvlekken hebben dan iemand die alleen maar cola drinkt. Al het slechte voedsel kan dus een oorzaak zijn van die tandvlekken.

 

Oorzaken buiten het gebit


In ons lichaam staat alles in verbinding met elkaar in het lichaam. Dit is ook het geval met het gebit en de spieren die hieraan verbonden zijn. Juist omdat alles met elkaar in verbinding staat, is er een kans dat de tandvlekken te maken hebben met zaken buiten het gebit om. Zo kan het bijvoorbeeld dat u een ongeval hebt gehad. Door het ongeval kan uw gebit minder goed functioneren. Dit kan te maken hebben met andere verbindingen naar het gebit toe. Hier kunnen tandvlekken door ontstaan. Ook kunt u tandvlekken krijgen door een stoornis in de ontwikkeling. Dit kan iets lichamelijks zijn, maar ook te maken hebben met bepaald medicijngebruik. De tanden kunnen door deze stoornis ook een andere ontwikkeling krijgen. Hierdoor ontstaan er sneller tandvlekken.

stralende-glimlachen.jpg

 

En verder?


U hebt dus wellicht een lelijke kleur op uw tanden of het heeft zelfs te maken met tandvlekken. Wat kunt u doen als u eenmaal besloten hebt om de tanden te laten bleken? Er komt nog aardig wat kijken bij het laten bleken van uw tanden, dus zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de verschillende zaken.